Sinds 2019 timmert MOI-Werkplekken aan de weg. Met subsidie van de Economic Board Groningen hebben ze al een aardige start gemaakt, in de Eemshaven, in Eemsdelta en ook in het Hogeland. Maar het moet beter. Meer deelnemers, meer werkplekken, meer innovaties. Want dat die innovaties er zijn in het Hogeland, daar twijfelen de oprichters van MOI-Hogeland niet aan.

Olaf Kessels, kersverse aanjager van MOI Hogeland vertelt: ‘We moeten veel harder van de daken roepen dat we hier zijn. Het is nu niet duidelijk genoeg wat hier allemaal te halen valt.’ En dat is veel volgens Kessels.

Zelf kwam hij als 10-jarige Maastrichtenaar met zijn ouders naar het Groninger platteland. Het gezin Kessels streek neer in, zoals we het nu kennen, het mooiste dorp Winsum. Van het diepe Zuiden naar het hoge Noorden was een flinke aanpassing: “Groningers zijn zeker niet stug, maar de mentaliteit is wel anders. In Groningen is het niet ja maar of ja én, maar het is gewoon ja óf nee. Beslissingen nemen, dát hebben we hier in het Noorden geleerd.” vertelt Olaf.

En juist die besluitvaardigheid is waar Groningers volgens hem een streepje voor hebben op innovatief vlak. Het innoveren zit hier in de mentaliteit ingebakken. Als het niet linksom kan gaan we er wel dwars doorheen. Daar moet je koppig voor zijn. Weten dat het anders kan. Vinden dat jij het beter kan dan de rest.

Precies naar dié ondernemers is MOI Hogeland op zoek. Als je denkt dat je het beter kan dan de rest, wil dat namelijk nog niet zeggen dat je alle antwoorden al hebt. Onze club bestaat in de basis uit een paar doorgewinterde innovatieve Groninger ondernemers die vanuit hun eigen wens jonge starters met goede ideeën verder willen helpen. En het liefst al die goede ideeën en bedrijvigheid in het Noorden houden. Het gaat dus niet over werkplekken of een netwerkclubje, dat krijg je er gratis bij. Onze meerwaarde zit in de coaching en continue begeleiding van starters. En dan met name starters op innovatief en/of technisch vlak.

Wij zijn dus eigenlijk een business coach die je niet alleen helpt met vragen over je boekhouding, maar die ook met je meedenkt over welk soort chip je het beste kunt gebruiken. Dat is wel echt uniek.

Wat er precies bedoeld wordt met innovaties wordt al snel duidelijk. Olaf: “Innovatie is natuurlijk een breed begrip, en voor veel mensen hangt dit samen met techniek. Maar bijvoorbeeld een jonge advocaat die gespecialiseerd is in octrooirecht past daar ook heel goed bij. Het gaat erom dat je elkaar versterkt. Met ideeën, maar ook met kennis. Innoveren doe je niet alleen.”

Die techniek is er trouwens ook gewoon. In één adem door vertelt Olaf over hun camera innovaties aan een vliegende robotmeeuw en camera’s die automatisch detecteren of stropers actief zijn in de wildernis van Afrika. “Het is trouwens niet altijd zo spannend hoor, we meten ook gewoon of de berm al gemaaid moet worden of bijvoorbeeld de staat van het asfalt.” De producten die in Bedum ontwikkeld worden gaan inmiddels de hele wereld over. Zo levert Smart Delta hun software en hardware aan klanten in 15 verschillende landen. “Ik werk hier pas een maand en heb al afspraken gehad met onze klanten in Dubai, Maleisië, Schotland en België. Innovatieve producten ontwikkelen en internationaal verkopen kan dus prima vanuit Het Hogeland.”

MOI-Hogeland gaat verder dan alleen kennisnemen van elkaar. Olaf: “Zelf ben ik een echte netwerker, ik praat makkelijk met anderen en ik stop ook heel veel tijd in mijn netwerk. Je komt elkaar altijd weer tegen, op je werk of op de sportclub. Wees dus netjes, ga goed met elkaar om en kom je afspraken na. Ook dit zijn dingen waar we jonge ondernemers in kunnen begeleiden. Want keuzes kunnen maken is een ding, ze op de juiste manier communiceren is een tweede.”

Zelf ziet Olaf méér mogelijkheden voor MOI-Hogeland. “Ik zie nog extra kansen in de samenwerking met de gevestigde orde. We hebben bijvoorbeeld een mooie corona-proof vergaderlocatie, midden in Bedum. Ook hebben we veel kennis en ideeën die we vanuit de community lokaal kunnen inzetten, als innovatie of als proeftuin voor onze technieken. Bijvoorbeeld gedeeld elektrisch rijden, publieke laadpalen of innovatieve samenwerking met lokale drukkerijen of zorginstellingen. Er liggen zo veel kansen in onze directe omgeving voor samenwerking, versterking en innovatie.”

Het pand is prachtig, daar hoeft niets meer aan te gebeuren. Er ligt een mooi programma voor het komende half jaar en de eerste deelnemers zijn al aangemeld. Rustig afwachten doet Kessels overigens niet. “Ha nee, er is zo veel te doen, maar het belangrijkste is dat jonge innovatieve ondernemers weten dat ze hier in het Noorden kunnen blijven én tegelijk innovaties op de markt kunnen brengen die internationaal ingezet kunnen worden. Daar hoef je écht niet voor naar Californië.”

De werkplekken en de community van MOI-Hogeland bevinden zich in het pand van Smart Delta. De vergaderzaal is voorzien van een 65” beeldscherm, 12 stoelen, koffie, thee en wifi. De werkplekken zijn ruim ingericht én je hebt de gelegenheid om bij Smart Delta aan te schuiven, mee te kijken en vragen te stellen. Daarnaast ligt er voor het komende half jaar een uitdagend programma klaar voor alle deelnemers aan de community waaronder een cursus 3D-printen. Leden van de community worden actief gecoacht en begeleid. De eerste meeting zal eind Mei online plaatsvinden en is gratis toegankelijk voor geïnteresseerden. Aanmelden kan alvast via onze contactpagina.