Op 26 augustus organiseerde MOI Hogeland weer een informatieve bijeenkomst. Rolf Smid, zelfstandig belastingadviseur en fiscalist, was uitgenodigd als spreker. We kijken terug op een geslaagde interactieve sessie met jonge innovatieve ondernemers. Bijna alle leden waren aanwezig plus 2 gasten: Timo Postma en Carina Stoppels.

Rolf gaf een interessante presentatie over juridische en fiscale aspecten waar je als (startende) ondernemer op moet letten. En dat is bést veel! De leden kregen handige tips en adviezen. Eén van zijn tips was om bij een nieuw idee voor een onderneming je zo snel mogelijk in te schrijven bij de KvK, omdat je voor veel zaken een KvK-nummer nodig hebt.

Verschillende belastingsoorten waar je als ondernemer mee te maken krijgt, denk aan omzetbelasting, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en loonbelasting werden behandeld. Net als de begrippen omzet, kosten, reserveringen, pensioen, verzekeringen en winst. Uiteindelijk telt natuurlijk het bedrag dat je onderaan de streep overhoudt; je winst! Een aantal criteria voor belastingvoordelen, bepaalde vrijstellingen en heffingskortingen kwamen kort voorbij. Daarover was nog veel meer te vertellen, maar dan zou de bijeenkomst tot in de late uurtjes duren 😉.

Tijdens de sessie stelden de aanwezige leden allerlei vragen. Onder andere over Algemene Voorwaarden, betalingstermijnen, privé-onttrekkingen en rechtsvormen. Is het verplicht om Algemene Voorwaarden op te stellen? Wanneer stuur je ze mee? Moeten ze ook ondertekend worden door de klant? Wat is een redelijke betalingstermijn? Geldt er ook een maximum? Valt het uitkeren van salaris aan jezelf onder het belastbaar inkomen? In welke fase van het ondernemerschap kies je voor welke rechtsvorm; welke overwegingen maak je, voordat je overstapt naar een andere vorm en wat zijn de consequenties voor bijvoorbeeld je aansprakelijkheid?

Na het informatieve gedeelte was er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie na te praten, ervaringen uit te wisselen en elkaar beter te leren kennen.

Om te noteren in de agenda:

De volgende bijeenkomst is vrijdagmiddag 1 oktober. Klaes Hoekstra uit Bedum vertelt dan over zijn acties op het gebied van marketing en sales. Hij liet als bakker graag van zich horen en behaalde daarmee heel wat publiciteit! Het belooft een inspirerende sessie te worden! Ben je erbij?! Je kunt je aanmelden bij Olaf Kessels – Moi Hogeland.

Tekst: Carina Stoppels